Esasında hayat başlı başına bir lezzet sadece farkında olana.Yaşıyorsak,hayattaysak, nefes alıp verebiliyorsak herşeyden önce şükredebiyorsak işte lezzetin farkındayız demektir.Aslında bu bloğu açarken yemek bloğu olarak düşündüm ama bloğumuza verdiğimiz isim çok amaçlı geldi kulağıma.sonra düşündüm insanlar sadece lezzeti yediği yemekten almaz ki.. okuduğu bir kitap da lezzet verir insana,soluduğu bir nefes de.. içtiği bir yudum su da lezzettir, kokladığı yavrusu da..İşte bunların hepsini birleştirince karma bir blog olacak bizim bloğumuz zannımca. Tabi ilk olarak yaptığımız yemeklerimizi paylaşacağız siz gönül dostlarımızla ardından belki çocuğumuzla yaptığımız bir faaliyet belki de başka başka şeyler..şimdilik bismillah diyerek başlayalım bakalım zamanla neler çıkacak ortaya,hadi hayırlısı.
KİREÇ KAYMAĞINDA KABAK TATLISI (Hatay Usulü)
Öncelikle kabaklarımızı en az 8 saat en fazla 1 gün kirec suyunda bekletiyoruz.
Artık kireçte bekleme süresi bitti birazdan kaynamak üzere tenceremize alacağız.
Kabaklar daha önceden hazırlanmış olan şerbetin içine alınarak kaynatılır.
2.5 saatlik bir kaynama süresinden sonra tatlımızı soğuması için borcamımıza alırız.
Ve işte mutlu son,tatlımız yemeğe hazır..
Malzemeler:
1 kilo bal kabağı
5 su bardağı şeker
5 su bardağı su
1| 4 limon suyu
1 kase sönmemiş kireç
ve kireci söndürmek için 2-3 litre su
yapılışı:
öncelikle kirecimizi derin bir kaba alıp üzerine 2 litre su ekliyoruz bu arada eğer kirecimiz taze ise hem çok daha güzel olur hem de daha dikkatli olmamız gerekir ki üzerine su eklerken sıçrayıp da bir yerimizi yakmasın.Ben kirecin üzerine su eklerken biraz geride durmayı tercih ediyorum ve hemen üzerini örtmek için elimde hazır birşey bulunduruyorum(mesela mutfak tahtası)
1 saat kadar beklemiş olan kirecimizin üzerinde oluşan duru suyu yine derin bir kabın,leğenin içine alıp temizlemiş olduğumuz kabakları içine alıp en az 8 saat en fazla 1 gun bekletiyoruz.Akşamdan koymuşsak sabaha kadar bekleyebilir.Bu aşamada bittiyse kabaklarımızı kireç kaymağından çıkarıp güzelce yıkıyoruz bir kaç defa zamanınız varsa bir sure soğuk suda da bekletebilirsiniz.Daha sonra bir süzgece alıp suyunun süzülmesini bekliyoruz.Bu arada şerbetimizi ocağa koymuş olmamız da gerekiyor 5su bardağı su ile 5 su bardağı şekeri tencereye koyup kaynatıyoruz kaynamaya başladıktan sonra 5-10 dakika daha kaynatıp ocağımızı kapatıyoruz.Biraz ılımaya başladıktan sonra kabakları tenceredeki şerbetimizin içine alıyoruz ve ocağımızın altını yakarak kısık ateşte kaynamaya bırakıyoruz.yaklaşık 2.5 saatlik bir kaynama aşaması var.Son 10 dakika limonunu sıkıp ocağımızı son ayar açıp oyle kaynatıyoruz ve artık tatlımız hazır hale gelmiştir.ocağımızın altını kapatıp tatlımızı soğuması üzere bir borcama alıyoruz.
Servis yaparken tatlımızın üzerine once tahin sonra ceviz dökerek servis edersek muhteşem bir lezzet oluyor.Yapımı biraz uzun olsa da yemeğe doyamadığımız bir tat haline bürünüyor.
Herkese afiyet olsun.
Başka tatlarda buluşmak dileğiyle..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder